کنگره ملی افغانستان

خطوطِ اساسی حرکت بسوی کنگره ملی افغانستان

بيش از دو دهه است که افغانستان گرفتار جنگ ويرانگر، کشمکش های خونين ، نفاق ملی و انقطاب های سياسی ، قومی و مذهبی ميباشد. مقاومت برضد نيروهای اشغالگرشوروی طی دههء هشتاد ، تعويض آن به جنگ خانمانسوز داخلی از سال 1992 به بعد که در نبردهای سنگين ميان احزاب و گروه های مختلف باز تاب يافت برشدت اين انقطابها افزود و پس از آن با ورود گروه واپس گرای طالبان درعرصه جنگ و سياست در سال 1994 و سپس اشغال کابل توسط آنها درسال 1996 که تحت حمايت مستقيم رژيم متجاوز پاکستان قرار داشت ، استقلال ، حاکميت ملی و تماميت ارضی افغانستان را با خطر جدی مواجه ساخت  و تمام نهاد های مادی و معنوی کشور را درمعرض ويرانی و نابودی کامل قرار داد.

جنگ سرد ، رقابت استراتيژيک ميان دو ابر قدرت ، بحران مستمر داخلی و مداخلات کشورهای همسايه و شماری از محافل منطقوی و بين المللی درامور داخلی کشورما سبب اساسی آغاز و تداوم جنگ در افغانستان گرديد.اين مداخلات که با اهداف مُغرضانه و سود جويانه توأم بود ، اوضاع سياسی افغانستان و پيديده های ماحول آنرا پيچيده تر ساخت و ا بعاد جنگ و تراژيدی را گسترش بيشتر بخشيد که درنتيجه بحران بوجود آمده عمق ، شدت و پهنای هر چه تمامتر حاصل کرد.

نبودِ  يک نيروی مستقل و متشکل ملی و روشنفکری درعرصه فعاليت های سياسی کشور ، عدم درک دقيق از منافع ملی ، رجحان وابستگی های آيديالوژيک موجب گرديد تامردم ما نتوانند از جهت نظری و عملی به راه های حل مؤثر اين بحران دست يابند.

به هر حال تا کنون برای روشنفکران متعهد کشورمان چنين نبوده است که دراين سالهای خونين با آرامش خاطرچشم به روی مصايب کشور فروبسته باشند ، آنان پيوسته نسبت به انکشاف حوادث و سير تحولات داخلی و آنچه در سطح جهانی در قبال وطن ما گذشته و مي گذرد،  نگران بوده اند.

حکومت وحشت طالبان و جنايات مکرر اين گروه وابسته درتبانی با شبکه القاعده ، جابجاسازی گروه های تبهکار و دهشت افگن بين المللی ، ايجاد باشگاه ها و اردوگاه های تروريستی در سرزمين ما ووقوع حوادث دراماتيک و فاجعه بار سپتمبر۲۰۰۱ زمينه آنرا مساعد گردانيد تا ايالات متحده امريکا در افغانستان به مداخله نظامی متوسل گردد و کشور ما بحيث گره گاه مهم در جيوپوليتيک منطقه بمرحلهء خاص ديگری وارد شود.

مبرهن است ميهن محبوب ما افغانستان که در سالهای پسين از مباحث و توجهات بين المللی غايب گرديده بود و دنيا در برابر حوادث هولنا ک و خونين آن سکوت کرده بودند ، پس از حوادث ماه سپتامبر که منطقه و جهان دستخوش تحولات جديدگرديد ، بيش از هرزمان ديگر درمحراق توجه جهانی قرارگرفته است.

با نگرش به اوضاع ملی ، منطقوی و بين المللی و بصورت خاص سياست های جديدی که در رابطه با کشور ما شکل ميگرد،  شرايط آن فراهم آمده است که جنبش روشنفکری و فرهنگی افغانستان به عنوان خط جديد فکری موجوديت خويش را اعلام بدارد و به مثابهً نهاد ملی فراگير و مستقل به عرصهً فعاليُت های سياسی کشورمان وارد گردد. بدينمنظور اهداف ذيل منحيث سرخط وظايف مبرم مطرح ميگردد :

درعرصه سياسی

سياست داخلی :

ـ  دفاع از استقلال ، حاکميت ملی و تماميت ارضی افغانستان.

ـ  فعاليت گسترده درراستای تامين و استقرار فوری صلح و امنيت سرتاسری درکشور.

ـ  مبارزه پيگير درجهت ايجاد نظام سياسی مبتنی بر اصول دموکراسی :

الف :  تجديد نظر درساختار های واحد های اداری کشور.

ب : انتخابی بودن همه ارگانهای محلی قدرت دولتی و اداره دولتی.

ج : سرشماری  کامل نفوس و توزيع تذکره تابعيت به همه اتباع افغانستان.

د : برگزاری انتخابات آزاد و مستقيم تحت نظارت سازمان ملل متحد با قبول اصل يکنفر يک رای.

ـ  تلاش مداوم درجهت تقويت حسن اعتماد ، حسن تفاهم ، دوستی و همبستگی ميان اقاوم ، مليت ها و باشندگان مناطق مختلف کشور.

ـ  مبارزه جهت تساوی کامل حقوق زنان با مردان و تامين زمينه های واقعی وقانونی مشارکت زنان در عرصه های زندگی تا حق دستيابی به مقامات رهبری کشور.

ـ  تلاش گسترده در جهت لغو مجازات اعدام و منع انواع شکنجه در افغانستان.

سياست خارجی :

ـ   رعايت حسن همجواری ، عدم مداخله در امورداخلی کشورها ، احترام به تماميت ارضی آنها و ايجاد مناسبات متقابلاٌ مفيد براساس اصل منافع ملی .

ـ پشتيبانی از اصل عدم وابستگی و بی طرفی دايمی افغانستان.

ـ  دفاع از اعلاميه جهانی حقوق بشر.

ـ  همبستگی و تشريک مساعی با جامعه جهانی در مبارزه عليه اشکال تروريزم به شمول تروريزم دولتی ، بنيادگرايی ، زرع ، قاچاق و صدور مواد مخدر.

ـ  حمايت از اصل گفتگو و تفاهم برای حل همه معضله های بين المللی مخالفت با زورگويی و خشونت.

-  دفاع از خواسته های حق صلبانهء همه ملل جهان، مبارزه فعال در راه تأمین و استقرار صلح پیدار جهانی.

-  مبارزه بر علیه راسیزم و انواع مختلفِ تبعیض.

-  مبارزه بر علیه تولیدِ سلاح های کشتار جمعی و آزمایشاتِ اتمی.

-  تلاش گسترده و مداوم در جهتِ حفظِ محیطِ زیست.

-  همبستگی بین المللی با همه احزاب و نهاد های سیاسی و اجتماعی که برای صلح، دموکراسی و حقوق بشر در جهان مبارزه میکنند.

در عرصهء فرهنگی:

دو دهه جنگِ متداوم، نه تنها زیربنای اقتصادی کشور را ویران کرده، بلکه صدماتِ جبران ناپذیری به فرهنگ، تمدن و دست آوردهای علمی، فرهنگی، ادبی و تاریخی وطن ما افغانستان نیز وارد نموده است. با درنظرداشتِ این مسئله، احیای دو باره، رشد و اشاعهء فرهنگِ ملی و حفظِ هویت و سنن ملی، از زمرهء اهداف مبرم  حرکت بسوی کنگرهء ملی افغانستان شمرده میشود که  به منظور تحقق این اهداف اقداماتِ زیرین حتمی پنداشته میشوند:

- فراهم آوری زمینه های بهتر پرورش و آموزش برای کودکان، نوجوانان و جوانان.

- تأمین شرایطِ تعلیماتِ ابتدائی اجباری رایگان و گسترش تحصیلاتِ مسلکی و عالی.

مبارزهء پیگیر بخاطر محو کامل بیسوادی.

- تأسیس و توسعهء مکاتب و نهاد های آموزشی در رشته های تیاتر، موسیقی، سینما، نقاشی، خطاطی، مجسمه سازی و سایر رشته های هنر های زیبا در کشور.

- ایجادِ کانون ها و انجمن های شاعران و نویسندگان، هنرمندان، ژورنالیستان، ورزشکاران و برگذاری کنفرانسها، سیمینارها، نمایشگاه ها ، گردهمآئی های ملی و بین المللی .

- رشد و انکشافِ وسایل اطلاعاتِ جمعی، احیا و بازسازی موزیم ملی، آرشیفِ ملی و حفظِ مطمئن ابداتِ تاریخی کشور.

- تلاش در جهتِ استردادِ آثار باستانی و فرهنگی افغانستان که در سالهای جنگ به یغما رفته است. در همکاری با نهاد های مختلفِ ملی و فرهنگی و سازمانهای بین المللی به ویژه یونسکو.

- حمایت از رشدِ متوازن زبانهای رایج همهء مردم افغانستان.

- حمایت بیدریغ از ورزشکاران کشور، توسعه و گسترش کلوب های ورزشی در سراسر کشور و تأمین روابطِ فعال با نهاد ها، کلوبها و ارگانهای ورزشی کشورهای منطقه و جامعهء جهانی سپورت.

در عرصهء اجتماعی:

حرکت بسوی کنگرهء ملی افغانستان بمنظور تأمین حقوق و حمایتِ لازم از همه لایه های اجتماعی جامعهء ما تلاش میورزد تا نهاد ها و تشکلاتِ ویژهء صنفی زنان، جوانان، کودکان، اتحاده های معلمان، محصلان، کارگران، پیشه وران و کارمندان رشته های مختلف علوم و تخصص در کشور ایجاد و گسترش یابد و همچنان در زمینه های ذیل مساعی لازم را انجام میدهد:

- حمایت از حقوق بازماندگان شهداء، معلولین، معیوبین و بازنشستگان.

- همکاری در امر بازگشتِ داوطلبانه، اسکان مجدد و حمایت از حقوق مهاجرین.

- تلاش در جهتِ بهبود کار، فراهم آوری زمینه های هرچه بیشتراشتغال برای نسل جوان کشور مبارزه علیه پدیدهء بیکاری.

- مبارزهء فعال علیه استعمال و اعتیادِ موادِ مخدر و سهم و اشتراکِ فعال در امر پاکسازی اراضی کشور از وجودِ کشتزار های مین.

- سهم گیری فعال در بازسازی و توسعهء خدماتِ سراسری صحی، ترانسپورت، پُِست و مخابرات، احیا و گسترش شبکه های انرژی گاز، برق و آبِ صحی آشامید نی ومبارزهء جدی بر علیهء رشوه ستانی، سوء استفاده از دارائی های ملی و انواع فساد اداری.

حمایت از تأسیس و توسعهء بـيـمه های مختلفِ اجتماعی جهتِ تأمین رفاه همگانی در جامعه.

در عرصهء اقتصادی:

حرکت بسوی کنگرهء ملی افغانستان بازسازی اقتصادی کشور را بخشی از اهدافِ مهم تلقی کرده و از اهدافِ آتی حمایت میکند:

- احیا و توسعهء زراعت و مالداری، جنگلات، صنایع، معادن و انرژی، ترانسپورت و مخابرات،ساختمان و تکمیل سیستم مالی بانکی و گمرکی و احصایوی مطابق نیازمندی های کشور و ستاندارد های بین المللی .

- تشویق زمینه های سرمایه گذاری های داخلی، حمایت از بخش خصوصی و فراهم آوری شرایط لازم حقوقی برای فعالیت های اقتصادی مؤثر سرمایه داران خصوصی و متشبسین ملی در عرصه های مختلف، اعم از زراعت، صنایع، تراتسپورت و مخابرات، بانکداری و خدماتِ اجتماعی.

- بازسازی و توسعهء صنایع دستی، پیشه وری و فراهم آوری زمینه های تجهیز آنان با وسایل تخنیکی مدرن و کمک در امر سازماندهی تولیداتِ آنها به شیوه های معاصر.

- تأمین ضمانت های معتبر قانونی، مبنی بر تشویق سرمایه گذاری های خارجی در عرصه های مختلف.

- حمایت از اصل استفادهء مؤثر از موقعیت جغرافیائی و ترانزیتی کشور به مقصدِ تبادل مطمئن کالاها، انقال انرژی و سایر مایحتاج کشور های همسایه با همدیگر.

- حرکت بسوی کنگرهء ملی افغانستان در راستای همین اهداف از انکشافِ اشکال مختلف مالکیت و توسعهء اقتصادِ بازار آزاد، پشتیبانی مینماید. علی الرغم جهانی شدن اقتصاد و پرابلم های ناشی از آن به اصل منافع ملی و استفاده از روشهای مثبت و مؤثر به رشدِ اقتصادی ترجیح میدهد.

قابل توجه:

بمنظور غنای بیشترخطوطِ ارئه شده، آرزومندیم تا نظریات و پیشنهاداتِ خویشرا به آدرس ما ارسال فرمائید.

 

 

 

 

 

اصول تشکيلاتی

حرکت بسوی کنگره ملی افغانستان

پيشگفتار :

حرکت بسوی کنگره ملی افغانستان تشکل فراگير ملی ، سياسی ، فرهنگی و روشنفکری بوده که بر بنياد مشارکت داوطلبانه عناصر و شخصيت های مستقل و نهاد های طرفدار دموکراسی و جامعه مدنی در افغانستان تشکيل گرديده است.

حرکت بسوی کنگره ملی افغانستان تشکُـل مستقل و غيروابسته بوده که با هيچ يک از احزاب ، تنظيم ها و گروه های سياسی تعلق نداشته ، اين حرکت يک جريان فکری مستقل و نوين سياسی بوده که برخاسته از بستر ارزش های بزرگ معنوی ، تاريخی و تمدنی مردم افغانستان و ملهم از انديشه های صلح گرا و انسانگرای خانواده واحد بشری ميباشد.

حرکت بسوی کنگره ملی افغانستان متکی براصول مرامی خويش ( خطوط اساسی ) که اهداف عمده آن تامين صلح سراسری ، تحکيم وحدت ملی ، حفظ و حراست از استقلال ، حاکميت ملی و تماميت ارضی کشور ، تامين عدالت جتماعی ، تحقق دموکراسی و دفاع از حقوق بشر در افغانستان ميباشد ، مبارزه ميکند.

حرکت بسوی کنگره ملی درموازات مبارزه سياسی خويش اصل گفتگو و تفاهم ، تحمل دگر انديشان ، همکاری و همسويی با تمام نهاد های طرفدار دموکراسی و جامعه مدنی را درسرخط وظايف خويش قرار ميدهد.

حرکت بسوی کنگره ملی باب گفتگو های شفاف سياسی ، حلقه وصل ميان جريان های ملی ـ مذهبی و روشنفکران کشور بوده که بمنظور فراهم آوری زمينه های تکوين و تشکل کنگره ملی و همچنان تشکيل جبهه وسيع طرفداران دموکراسی در افغانستان تلاش ميورزد.

حرکت بسوی کنگره ملی بربنياد اصول تشکيلاتی زيرين فعاليت ميکند :

ساختار تشکيلاتی

ـ  اين حرکت با اشتراک داوطلبانه عناصر و شخصيت های مستقل ، نمايندگان نهاد های سياسی،  فرهنگی و اجتماعی در همايش بزرگ موسسان خويش بتاريخ ( 10 نومبر 2001 ) منعقده کشور بلجيم تاسيس گرديده است.

اين تشکل اعتبار از نخستين روز تاسيس خويش بنام ( حرکت بسوی کنگره ملی افغانستان ) يا ميگردد.

ـ  بالاترين ارگان رهبری کننده اين حرکت عبارت ازهمايش بزرگ آن ميباشد ، که بطور نوبتی در سال يکبار تدوير می يابد. در حالات ويژه اين همايش ميتواند بگونه فوق العاده نيز دعوت و تدوير يابد.

ـ  در فاصله ميان دو همايش بزرگ ، کار حرکت بسوی کنگره ملی بوسيله شورای گفتگو و تفاهم پیش برده میشود.

- در فاصله میان دو اجلاس شورای گفتگو و تفاهم، کار روزمرهء حرکت بسوی کنگرهء ملی به وسیلهء دفتر انسجام سازماندهی میگردد.

ـ دفتر انسجام بمنظور تنظيم بهتر امور، شعبات و کميسيونهای مسئول را در عرصه های مختلف ايجاد ميکند.

ـ  کار حرکت بسوی کنگره ملی در محلات بوسيله شورا های محلی پيش برده ميشود.

ـ  اعضای شوراهای محلی درگرد هم آيی های عمومی بنياد های حرکت انتخاب ميگرند.

ـ  شورای محلی از ميان اعضای خويش ، هيئات اجرئيه شورا را انتخاب مينمايد.

ـ  حرکت بسوی کنگره ملی در حيات درونی خويش مبتنی براصول دموکراسی عمل کرده ، اصل رهبری دراين حرکت بربنياد اصل رهبری جمعی استوار ميباشد ، که در همه سطوح آن بگونهً شوارايی عملی ميگردد.

ـ تصاميم در همه امور حرکت براساس رای اکثريت اتخاذ ميگردد.

شرايط عضويت ، حقوق ووظايف اعضا :

-  هر شهروند افغانستان که سن هژده سالگی را تکميل کرده باشد ، اصول و اهداف حرکت را بپذيرد ، ميتواند عضويت حرکت بسوی کنگره ملی افغانستان را کسب نمايد.

ـ کسب و يا سلب عضويت در حرکت بسوی کنگره ملی داوطلبانه ميباشد.

ـ عضويت در حرکت بسوی کنگره ملی بگونه انفرادی و دسته جمعی صورت ميگيرد.

ـ آنعده افغانهای که بنابر شرايط خاص مهاجرت تابعيت سايرکشورها را پذيرفته اند ، در صورتيکه اصول و اهداف حرکت بسوی کنگره ملی را بپذيرند ، ميتوانند عضويت اين حرکت را حاصل نمايند.

ـ آنعده از اتباع خارجی که برای تحقق دموکراسی و حقوق بشردرافغانستان تلاش ميورزند در صورتيکه به اصول و اهداف حرکت توافق داشته باشند می توانند عضويت افتخاری حرکت بسوی کنگره ملی را کسب نمايند.

ـ افراديکه مرتکب خيانت ملی ويا جنايت مشهود گرديده باشند به عضويت در اين حرکت پذيرفته نمی شوند.

ـ اعضای حرکت بسوی کنگره ملی افغانستان وظيفه دارند تا در همه فعاليت های اين تشکل بطور پيگير و فعال شرکت جسته و در جهت تحقق تصاميم و فيصله های اتخاذ شده ارگانهای رهبری کننده اين حرکت خود ويا شخص مورد نظر خويش را کانديد و يا انتخاب نمايند.

امور مالی :

ـ  امور مالی حرکت بسوی  کنگره ملی افغانستان از طريق پرداخت حق العضويت ، اعانه و ساير کمک های مالی اعضا و هواخواهان حرکت تامين ميگردد.

ـ  چگونگی پرداخت حق العضويت بوسيله شورای گفتگو و تفاهم مشخص ميگردد.

احکام عمومی :

-  حرکت بسوی کنگره ملی افغانستان بمنظور انتشارانديشه ها ، اهداف و سياست های مطروحه آن بتاسيس ارگان نشراتی ويژه خود مبادرت ميورزد.

-  حرکت بسوی کنگره ملی افغانستان دارای نشانی ، مُهر و درفش ويژه ميباشد.

-  مرکز فعاليت حرکت بسوی کنگره ملی افغانستان تا زمان انتقال آن بداخل کشور موقتا در کشور بلجيم قرارميداشته باشد.


بعدی * بازگشت * قبلی